Naučite 5 najvažnijih karakteristika Godot motora s nama!

Kodiranje i tehnologija
Logiscool
11. okt. 2023

Godot je besplatna 2D i 3D "open-source", platformo-nezavisni game engine objavljen pod MIT licencom. Inicijalno je razvijen samo za nekoliko latinoameričkih kompanija, ali je postao popularan među korisnicima video igara širom svijeta nakon njegovog izdanja.

Godot game engine je lak za naučiti, stoga je upoznavanje sa njim odlična prilika za djecu koja su zainteresovana za razvoj video igara. Međutim, prije nego što se vaše dijete obaveže na kurs, preporučuje se da se detaljno upoznate šta tačno Godot predstavlja.

Naš članak pruža sveobuhvatan uvid u najvažnije karakteristike i atribute ovog korisnički-prijateljskog game engine-a.

Šta je Godot motor?

Godot motor je all-in-one, višeplatformski mehanizam za igre koji je besplatan za korištenje.

Ime Godot dolazi iz knjige Samuel-a Beckett-a ''Čekajući Godoa'', izražavajući namjeru kreatora da motor nikada nije završen, da će uvijek postojati nova karakteristika koju vrijedi čekati.

Godot ima za cilj da korisnicima pruži potpuno integrisano okruženje za razvoj igara. Omogućava programerima da kreiraju igru od nule koristeći samo alate za kreiranje sadržaja kao što su muzika, slike ili teksture. Komponente igre - od kodova do grafičkih sredstava -, pohranjuju se u sistemu datoteka računara (umesto u bazi podataka). Ovaj režim skladištenja je namijenjen da timovima za razvoj igara olakša zajednički rad na source kodu koristeći praćenje verzija.

Može se instalirati na više platformi i dozvoljava podešavanja za svaku platformu posebno.

What is it used for?

Godot motor se koristi za kreiranje 2D i 3D igara.

Godot motor trenutno podržava sljedeće platforme:

  • Windows

  • macOS

  • Linux

  • Android

  • iOS BlackBerry 10

  • FreeBSD

  • OpenBSD / DragonFly BSD

  • HTML5

  • Windows Runtime (WinRT)

  • Universal Windows Platform (UWP)

Tinejdžer koristi Godot motor na svom smartphone-u

Kako možete nabaviti Godot motor?

Jedna od najvećih prednosti Godot-a je što je besplatan za korištenje, a kao što vidite iznad, podržava najčešće računarske i telefonske operativne sisteme. Ako ga vaše dijete želi da isprobati, ovdje možete preuzeti Godot motor.

Koje verzije ima Godot motor?

Godot ima 2 verzije, standardnu i mono verziju. Glavna razlika je u tome što mono verzija podržava C# programski jezik. Standardna verzija, s druge strane, podržava Godotov vlastiti skriptni jezik, nazvan GDScript, tako da korisnici i dalje mogu pisati svoje skripte i raditi sve što bi mogli u mono verziji. GDScript-ova sintaksa je uglavnom izvedena iz Pythona, ali ne podržava sve jezičke karakteristike koje Python podržava i čak uključuje nekoliko prilagođenih sintaksnih karakteristika specifičnih za sadržaj Godot Engine-a.

Koje su ključne karakteristike Godot motora?

Ključne karakteristike Godot motora su također prednosti koje su ga učinile tako popularnim među toliko korisnika.

1. Sistem scena zasnovan na čvorovima

Godot motor koristi sistem scena zasnovan na čvorovima, gdje svaki čvor predstavlja specifičan aspekt igre ili aplikacije. To olakšava kreiranje složenih scena i hijerarhija i ponovnu upotrebu resursa kroz cijeli projekat.

2. Built-in tools

Godot uključuje niz ugrađenih alata, kao što su animacija-, mapa pločica-, nivo-, i vizuelni uređivač shader-a, kako bi se olakšalo kreiranje i upravljanje imovinom igre.

3. Powerful 2D and 3D graphics

Godot engine podržava i 2D i 3D grafiku i uključuje niz ugrađenih alata za kreiranje i animiranje imovine igara. Također podržava širok spektar popularnih formata slika i 3D datoteka.

4. Licenca otvorenog koda

Godot je licenciran pod licencom MIT-a, što znači da je slobodan za korištenje, modifikovanje i distribuciju, što ga čini idealnim izborom za nezavisne programere i hobiste.

5. Fizički motor

Godot ima ugrađen fizički motor koji podržava i 2D i 3D fiziku, što olakšava dodavanje realistične fizike igrama i drugim interaktivnim aplikacijama.

Djeca mogu pohađati online kurseve kodiranja u Logiscool/u

Kako naučiti Godot?

Ukoliko je vaše dijete zainteresovano da sazna više o programiranju, razvoju igara ili Godot motoru, trebalo bi da pogledate naš izbor Logiscool kurseva kodiranja za djecu. Godot kurs je pogodan za učenike uzrasta od 12 do 18 godina i zahtijeva završetak kursa MIX 312 ili Logiscool Ulaznog testa za napredne kurseve kodiranja. Tokom Godot/Python kursa programiranja, djeca mogu steći znanja potrebna za budućnost kroz razigrane metode i učenje zasnovano na iskustvu. Ovaj kurs će ih naučiti suštini razvoja igara koristeći Godot motor kao i osnove Python programskog jezika. Naši posvećeni i iskusni nastavnici u Logiscool-u će se pobrinuti da učenici izvuku maksimum iz učenja dok se također i zabavljaju.